Kies een zorgverzekering en stap over

Ieder jaar maken alle zorgverzekeraars op uiterlijk 12 november hun polissen bekend. Vanaf dat moment is het weer tijd om te gaan vergelijken of je beter uit zou zijn bij een concurrent of je beter kan blijven bij je huidige zorgverzekeraar. Hier heb je tot 31 december de tijd voor. Hoe stap je over naar een andere zorgverzekering? Deze vraag zal in de blog worden beantwoord.  

Een polis kiezen 

De twee meest voorkomende soorten polissen zijn de naturapolis en de restitutiepolis. Bij de naturapolis kiest de verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit er contracten mee af. Wanneer je zorg nodig hebt kan je kiezen uit één van deze zorgaanbieders. Het is dan ook belangrijk om te controleren of je verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners waar je het liefst geholpen wil worden. Bij de restitutiepolis kan je zelf de zorgaanbieders kiezen en de verzekeraar vergoedt de kosten. Dit is erg fijn, maar het is ook een stukje duurder. Het antwoord op de vraag ‘wat is de goedkoopste polis?’, is naturapolis. Je kan dan niet kiezen, maar bent wel het voordeligst uit. De zorg die je krijgt is altijd voldoende omdat alle zorgverleners aan de algemene Nederlandse standaarden moeten voldoen. Wij raden aan dan ook zeker te kiezen voor een naturapolis als prijs de grootste factor is in het kiezen van een andere zorgverzekering.  

Kies niet alleen op prijs 

Let bij het vergelijken ook op de hoogte van de premie, want daar zit namelijk verschil in. Daarnaast verschillen zorgverzekeraars verschillen op meer gebieden. Kijk bijvoorbeeld ook naar hoe de zorgverzekeraar omgaat met klachten. Communicatie is een belangrijk vlak waarop verzekeraars verschillen. Wil je ze via Whatsapp kunnen bereiken of vind het prima om te mailen? Neem dit allemaal mee in de keuze om naar een zorgverzekering over te stappen. Geef je keuze vóór 1 januari door aan je oude zorgverzekering en meld je aan bij je nieuwe zorgverzekeraar. Zo stap je gemakkelijk over en kan je een hoop geld besparen.  

Jeroen van Dam

Back to top