Karton is niet zo schadelijk voor het milieu als jij denkt

Veel mensen associëren het wijdverbreide gebruik van karton met afval dat een grote impact heeft op het milieu. Er zijn echter al veel manier waarop producten van kartonnen dozen de impact op het klimaat fors verminderen. Lees in deze blog waarom karton niet zo schadelijk is voor het milieu als jij denkt.  

Stijging van de vraag

De papiermarkt kampt al geruime tijd met een tekort aan materialen. De laatste jaren is er steeds meer automatisering doorgevoerd, waardoor het maken van dozen betaalbaarder is geworden. Waar jaren geleden nog enkele bedrijven kartonnen dozen leverden, is het aantal leveranciers sterk toe genomen. De enorme groei van online winkelen zorgt voor een toename van het aantal pakketten, waardoor de vraag naar verpakkingsmaterialen zoals dozen toeneemt. De vraag naar karton is door deze reden de laatste jaren steeds meer gestegen. Als er voor een nieuwe kartonnen doos steeds nieuwe bomen gekapt zouden worden zou het erg uitputtend zijn voor het milieu. Gelukkig kunnen kartonnen dozen gerecycled worden.  

De recycling van karton 

Een stuk karton kan tot vijf keer worden gerecycled. Hierna zijn de vezels van het karton te kort om weer karton van te maken. Wat er dus uiteindelijk overblijft na vijf recyclingcycli is alleen stof. Dit betekent dat er weer gewerkt moeten met nieuw karton. En hiervoor moeten inderdaad nieuwe bomen gekapt worden. Maar de kartonnen doos is dus al wel 5 keer gerecycled en opnieuw gebruikt.  

Minder restmateriaal 

Op maat gemaakte dozen zijn minder belastend voor het milieu. Standaard dozen zijn gemiddeld 40% groter dan dat eigenlijk nodig is. Het nadeel hiervan is het gebruik van vulmaterialen, hierdoor zal er veel restmateriaal zijn. Door het onnodig grote formaat van deze dozen blijft er tijdens het transport minder ruimte over voor andere pakketten. Hierdoor zijn er meer voertuigen nodig, wat ook de CO2-uitstoot verhoogt. Standaardboxen passen niet in maatschappelijk verantwoord ondernemen maar het gebruiken van op maat gemaakte grote dozen is de manier die het meest milieuvriendelijk is.  

Jeroen van Dam

Back to top