Kan aluminium roesten?

Aluminium: dit stukje metaal is niet alleen erg licht, maar ook nog is ijzersterk en gemakkelijk te bewerken. Het nadeel van veel metalen is echter dat deze bekend staan omdat ze snel gaan roesten. RVS is niet voor niets zo populair, omdat je wilt dat de gekozen materialen zo lang mogelijk meegaan. Het is daarom ook een goede vraag of aluminium ook gevoelig is voor de effecten van roest. Op deze vraag geven we in dit blog uitgebreid antwoord.

Is aluminium bestand tegen roesten?

Voor iedereen die niet op het antwoord kan wachten: nee, aluminium roest niet. Voordat je wegklikt zit hier echter wel een grote maar aan. Aluminium is namelijk een zeer reactief materiaal. In de meest pure vorm lost het metaal namelijk technisch gezien op in water. Technisch gezien, want wanneer aluminium wordt blootgesteld aan lucht of water reageert het aluminium door een dunne laag aluminiumoxide aan te maken. Deze poederachtige witte tot dof grijze laag is vergeleken roest juist een beschermlaag voor het aluminium. Deze laag zit stevig tegen het aluminium aangeplakt en zorgt ervoor dat er geen corrosie op het aluminium kan ontstaan. Een natuurlijke roestvaste laag.

Corrodeert aluminium?

Aluminium roest dus niet, maar dat betekent niet dat het ook niet corrodeert. De aluminiumoxidelaag op het aluminium is sterk en werkt erg goed tegen invloeden van buitenaf, maar niet perfect. Wanneer het aluminium bloot komt te liggen kan er dan ook corrosie op het aluminium ontstaan. De meest voorkomende vorm hiervan is galvanische corrosie. Deze vorm van corrosie ontstaat wanneer aluminium in contact komt met andere soorten metalen. Bij deze corrosie ontstaat er een elektrisch circuit tussen de metalen waardoor het ene metaal sterker wordt en de ander zwakker. Helaas voor aluminium is deze altijd het slachtoffer van deze verbinding. Dit komt omdat aluminium van nature zo reactief is. Verder kan aluminium corroderen in omgevingen met een hoge pH-waarden. Dit breekt de aluminiumoxidelaag sneller af dan het metaal de laag kan aanmaken. Aluminium moet daarom niet worden gebruikt in omgevingen met een pH-waarde buiten de 4,5 tot 8,5.

Aluminium gebruiken voor projecten

Wanneer je daarom de keuze moet maken of aluminium het gebruiken waard is voor jouw project, moet je altijd kijken of het aluminium in een omgeving komt te staan waarbij het aluminium niet gaat corroderen. Een veel gebruikt aluminium materiaal zijn aluminium profielen. Deze profielen worden uiterst vaak buiten en binnenshuis, maar ook voor frames en bijvoorbeeld machines gebuikt. Je kan aluminium profielen voordelig shoppen bij Metaalcenter.nl.

Jeroen van Dam

Back to top