Investeer in de toekomst van uw kind

Investeren in de toekomst van uw kind is het beste cadeau dat je aan uw kind kunt geven. De meeste ouders onderschatten niet alleen de kosten van het opvoeden van een kind, ze investeren ook niet genoeg om de toekomst van het kind veilig te stellen. Een van de manieren om de toekomst van het kind veilig te stellen, is door maandelijks een vast bedrag op zijn of haar naam te zetten. Hiermee investeer je in een doel zoals onderwijs, een woning of het geven van een comfortabele levensstijl aan je kinderen.

Hoe pak je dit aan?

Wanneer jouw kinderen nog geen achttien zijn en thuis wonen, kun je een aparte spaarrekening voor hen openen waar je elke maand geld op stort. Zodra jouw kind achttien is, kun je hem of haar toegang geven tot de rekening. We raden wel aan om eisen te stellen aan het gebruiken van dit geld. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik ervan alleen toe te staan voor een studie, wereldreis of eerste auto.

Wat doe je bij kinderen boven de achttien?

Slim schenken aan kind kan ook wanneer ze achttien zijn geworden. Vanaf dit moment heb je natuurlijk minder controle over de uitgave van het geld, dus ga hier goed over in gesprek. Maar wat is ‘slim schenken’ dan precies? Dit houdt in dat je jouw kinderen elk jaar een maximaal bedrag belastingvrij schenkt, in plaats van alles in één keer op een later moment. Het maximale bedrag per jaar is €6.604, een behoorlijk groot bedrag dus. Hiernaast mag een ouder ook eenmalig een bedrag van €26.881 vrij schenken of €105.302 voor een eigen huis. Door deze grote getallen en het feit dat veel mensen schrikken van woorden als ‘belasting’, ‘schenken’ of ‘beleggen’, niet gek dat er speciale bedrijven en coaches zijn zoals Evi van Lanschot die je hier in kunnen assisteren. Dan weet je in ieder geval zeker dat je slim bezig bent!

Jeroen van Dam

Back to top