Als ondernemer moet je van veel markten thuis zijn. Maar het is best ok om toe te geven dat je niet alles kunt en dus bepaalde werkzaamheden uit te besteden aan mensen die hier beter in zijn. Zo kiezen veel ondernemers ervoor om samen te werken met een incassobureau als een debiteur stopt met de rekeningen te betalen. Je kunt natuurlijk elke dag bellen en/of mailen, maar een telefoonnummer of e-mailadres is snel geblokkeerd. Je wilt natuurlijk actie en je wilt je geld terug, dus je kiest ervoor om de professionals dit te laten afhandelen. Maar hoe kies je nu precies een betrouwbaar incassobureau?
Zijn de reviews goed?
De incassosector heeft een beetje een slechte reputatie. Dat komt omdat er nog steeds enkel zogenaamde incasso-cowboys zijn die hun werk slecht doen én daar veel geld voor vragen. Uiteraard wil je die ontlopen.
Om dat te doen, raden we je aan om heel kritisch naar de Google en TrustPilot (of een andere review tool) reviews te kijken. Wat zeggen de klanten over hun ervaring met een incassobureau? Natuurlijk kan er ook met reviews geprutst worden – wees dus waakzaam voor bijvoorbeeld tientallen reviews die op dezelfde dag werden geplaatst.
Hebben meerdere incassobureaus goede reviews? Dan kan het fijn zijn om even te polsen bij bevriende ondernemers of zij ervaringen hebben met de incassobureaus in jouw omgeving.
Zijn de incassobureaus open over hun slagingspercentage en betaalmethode?
Eens je al hebt kunnen filteren met reviews, is het een aanrader om ook de website aan een kritische blik te onderwerpen. Je wil altijd een bureau kiezen die open zijn over hun slagingspercentage van het voorbije jaar. Idealiter is dit percentage zo dicht mogelijk bij 100.
Kijk ook of ze open zijn over hoe hun fee in elkaar zit. Betaal je een ‘flat fee’ voor hun services? Of werken ze met ‘no cure no pay’, waarbij de debiteur betaalt én je niets betaalt mocht het incassobureau er niet in slagen je geld terug te vorderen van de debiteur. Als er vaag wordt gedaan over hoe je betaalt, is dat uiteraard geen goed teken.
Heeft het incassobureau legale drukmiddelen?
Als je het ongeluk hebt dat je debiteur die niet betaalt dit al vaker heeft gedaan, dan is de kans groot dat de sommatiebrieven van je incassobureau direct de vuilnisbak in gaan als je kiest voor een ‘gewoon’ incassobureau. Ze kunnen vaak ook een deurwaarder inschakelen, maar deze kunnen niet alles. Zo kan een deurwaarder geen faillissement aanvragen als incassomiddel en niet helpen bij gerechtelijke procedures of hoger beroep.
Als je echter in zee gaat met een incassobureau met incasso-advocaten, is dit een andere situatie. Zij kunnen veel meer stappen zetten als het juridisch ingewikkeld wordt. Stel dat je debiteur een tegenvordering instelt of een ander juridisch trucje probeert, dan weet een incasso-advocaat wat er wel en niet kan. Je wil immers niet dat je zaak door onkunde wordt verprutst door iemand die niet de legale kennis heeft om hiermee om te gaan. Bovendien heb je sowieso een advocaat nodig mocht je een faillissementsaanvraag willen doen of als je een gerechtelijke incasso voor vorderingen van meer dan € 25.000 wil.
Je kunt dus kiezen voor gemak en meteen in zee gaan met een incassobureau met incasso-advocaten. Ook wanbetalers weten dat zij veel meer kunnen dan een ‘gewoon’ incassobureau’.
We hopen dat je met deze informatie een goed incassobureau kunt kiezen!