Heeft biologisch afbreekbaar plastic de toekomst?

Je hebt er vast al wel eens van gehoord: biologisch afbreekbaar plastic. Dit soort plastic wordt ook wel composteerbaar of biodegradeerbaar plastic genoemd. En in het Engels staat het bekend onder de naam biodegradable plastic. Dit soort plastic is anders dan het ‘standaard’ plastic, gemaakt van aardolie waar de meeste plastic verpakkingen vandaag de dag nog steeds van gemaakt worden. Tegenwoordig kunnen we nauwelijks meer zonder plastic. Het is een zeer veelzijdig materiaal dat ontzettend licht is en een lange tijd mee kan gaan. Sommige mensen pleiten echter voor het gebruik van biologisch afbreekbaar plastic. Zij willen iets doen tegen de enorme plastic soep in zee. Maar heeft biologisch afbreekbaar plastic eigenlijk wel de toekomst? Of kleven er toch meer nadelen aan dan voordelen? Je leest het allemaal in deze blog. Lees dus snel even verder!

Wat wordt verstaan onder biologisch afbreekbaar plastic?

Biologisch afbreekbaar plastic is een plasticsoort die op natuurlijke wijze, onder invloed van onder andere schimmels, bacteriën, vocht en zonlicht, kan worden afgebroken. In tegenstelling tot ‘standaard’ plastic gemaakt van aardolie, wordt biologisch afbreekbaar plastic vervaardigd uit hernieuwbare, vaak biologische materialen zoals suikerriet en maïszetmeel. Hoewel de samenstelling van biologisch afbreekbaar plastic dus heel erg verschilt van die van ‘standaard’ plastic, verschillen de twee vandaag de dag nauwelijks meer qua uiterlijk en toepassingsmogelijkheid. De technieken zijn tegenwoordig dusdanig verbeterd dat ook verpakkingen van maïszetmeel en suikerriet doorzichtig en transparant zijn. 

Waar moet je heen met al dat biologisch afbreekbaar plastic?

Je zou verwachten dat dit soort plastic gewoon bij het groenafval of bij het overige plastic afval mag, maar helaas. Biologisch afbreekbaar plastic mag niet bij het overige plastic afval omdat het een andere samenstelling heeft en daardoor de plastic recycling kan vervuilen. Ook mag het niet bij het groenafval of op de composthoop omdat dit soort plastic alleen onder specifieke omstandigheden afbreekt en niet of nauwelijks in het milieu. Hoewel je dit misschien wel zou verwachten gezien de naam.

Is biologisch afbreekbaar plastic wel zo duurzaam en milieuvriendelijk?

Je kunt je dan ook afvragen of biologisch afbreekbaar plastic wel zo duurzaam en milieuvriendelijk is als het klinkt. Helaas is het antwoord hierop een overduidelijke NEE. Ten eerste wordt dit soort plastic gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs of suikerriet, die een intensieve landbouwmethoden vereisen. Deze grondstoffen kosten dan ook ontzettend veel land, water en energie. Maar ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. 

Helaas is biologisch afbreekbaar plastic net zo vervuilend als ‘gewoon’ plastic. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de plastic soep in zee er niet minder door wordt. Dit komt omdat biologisch afbreekbaar plastic nauwelijks afbreekt in zeewater. Het breekt eigenlijk alleen af onder ideale en gecontroleerde omstandigheden, en dan nog duurt het gehele proces vrij lang. Tot slot is dit soort plastic nog steeds bedoeld als wegwerpartikel voor eenmalig gebruik. Dit draagt natuurlijk helemaal niks bij aan duurzaamheid. Veel beter kun je daarom kiezen voor duurzame verpakkingen die keer op keer opnieuw gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld van Rotimshop.nl.

Jeroen van Dam

Back to top