Gadgets die het leven gemakkelijk maken voor mensen met visuele beperkingen.

Bril voor visuele ondersteuning op afstand

Aira Horizon smart brillen worden geleverd met een menselijke hulpdienst door live-streaming van beelden van de brilcamera naar de agenten van het bedrijf te stralen, die vervolgens audio-instructies kunnen geven aan de visueel gehandicapte gebruiker. De handenvrije bril is stijlvol vormgegeven en wordt geleverd met AI-mogelijkheden om assistentietechnologie te bieden.

Intelligente Camera App

Het zien van AI app, van de tech gigant Microsoft, is ontworpen om mensen met een laag gezichtsvermogen te helpen door verslag uit te brengen over de wereld en hen te helpen hun weg te vinden. Het kan Indiase bankbiljetten herkennen, de gezichten van mensen met wie ze zijn lokaliseren, maar ook gelaatskenmerken, leeftijd, emotie en meer lezen. De app kan ook korte tekstfragmenten direct horen en krijgt audiobegeleiding om volledige documenten vast te leggen.

E-readers voor de blinden

De Britse firma Bristol Braille Technology is van plan een e-reader voor blinden te lanceren die hun leeservaring kan verbeteren en hen kan behoeden voor het sjouwen van grote printvolumes. Deze e-reader, Canute 360 genaamd, is ‘s werelds eerste multilijn-braille-e-lezer die negen regels tekst per keer weergeeft, oftewel ongeveer een derde van een pagina met normaal drukwerk. Het ververst een regel per keer, beginnend bij de bovenkant.

Slim apparaat voor de visuele beperkte

b2g (Braille to Go) is een eerste in zijn soort met Android aangedreven slim apparaat van Zone 24×7 dat de hedendaagse smartphone-ervaring voor slechtzienden biedt. Het laat visueel gehandicapten gebruik maken van mobiele applicaties die wij als vanzelfsprekend beschouwen, zoals webbrowsers, instant messaging en social media apps. De hardwarefuncties omvatten WiFi-netwerken, Bluetooth, micro-USB-poorten, een 5-MP-camera voor optische tekenherkenning, een SD-kaartsleuf, stereomicrofoon en luidsprekers.

Sprekende klokken

Wanneer iemand visueel beperkt is, kan het voor die persoon moeilijk zijn om erachter te komen hoe laat het is. Hiervoor zijn sprekende klokken ontworpen. Deze komen in vele vormen en maten. De populairste sprekende klokken, zijn horloges met stem. Met een simpele druk op de knop zal een stem je vertellen hoe laat het is, met een andere knop zal je horloge vertellen wat de dag en de datum is.

Een Valutaherkenningsapplicatie

Het Indian Institute of Technology (IIT), Ropar, in Punjab, heeft een Android-app Roshni ontwikkeld die visueel gehandicapten helpt bij het herkennen van oude en nieuwe valutabiljetten, met behulp van beeldverwerking en analyse. Het maakt gebruik van een diepgaand leerraamwerk, dat verder gebruik maakt van de patronen en kenmerken die op de biljetten zijn ingebed om de valutadenominatie te onderscheiden en te bepalen.

Jeroen van Dam

Back to top