Een brand, mij overkomt dat toch niet?

Ons brein is van nature ingesteld om van het goede uit te gaan. Dit is een gezonde eigenschap, want anders zouden we ons de hele dag zorgen maken over allerlei onwaarschijnlijke risico’s. Maar soms is het wel nuttig om je voor te bereiden op een eventuele brand of ander risico. Zeker als wanneer je een gebouw hebt waar veel personeel komt, of andere bezoekers, is het goed om verantwoord om te gaan met eventuele risico’s.

Brandveilige materialen

Om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren is het belangrijk om een goed ontwikkeld brandveiligheidsplan te hebben. Het is bijvoorbeeld verstandig om een vluchtroute ontwerpen in het geval van brand. Daarnaast zijn voldoende rookmelders en sprinklers verspreid over het gebouw ook geen overbodige luxe. Plaats op verschillende plaatsen brandblussers en ook een aantal blusdekens. Er staan online veel checklists die je helpen om aan alle juiste materialen te denken.

BHV training

Naast een goede voorbereiding, als het gaat om materialen rondom brandveiligheid, is ook kennis van brandveiligheid belangrijk. Een van de beste manieren om je medewerkers kennis te geven over brandveiligheid is een BHV cursus. Voor een goede BHV cursus heb je natuurlijk betrouwbaar brandweer trainingsmateriaal nodig. Kijk hiervoor divers en kwalitatief bhv trainingsmateriaal.

Veilige omgeving

Naast brandveiligheid voorkomen met brandblussers en BHV trainingen, kun je ook rekening houden met een veilige omgeving. Een veilige omgeving creëer je door geen stekkerdozen in andere stekkerdozen door te pluggen. Ook maak je de omgeving veilig door geen elektrische apparaten in het stopcontact te laten zitten als die niet gebruikt worden (zoals waterkokers). Zorg ook dat de vluchtroute vrij en veilig blijft. Leg bijvoorbeeld geen rommel op de gang waar mensen over kunnen struikelen of die de doorgang blokkeren. Ruim brandbaar materiaal ook zo snel mogelijk op. Breng het karton bijvoorbeeld regelmatig weg zodat dit geen vlam kan vatten en een eventuele brand kan verergeren.

Jeroen van Dam

Back to top