Lassen is geen gemakkelijke klus en iets wat je zomaar even tussendoor doet. Een goede voorbereiding is belangrijk. Voordat je aan de slag is het belangrijk om uit te zoeken welke lastechniek het beste past bij jouw klus. Het doel van het lassen is altijd hetzelfde, want je wilt twee metalen objecten aan elkaar smelten. Alleen de uitvoering en het resultaat verschillen. In deze blog leggen we de drie meest voorkomende technieken uit.
Elektrode lassen
De eerste techniek is elektrode lassen. De elektrode dient als lastoevoegmateriaal en smelt vanuit de toorts vast op het metaal. Lassen met elektroden wordt ook wel elektrisch lassen of booglassen genoemd. Deze techniek kan je gebruiken op alle soorten staal en RVS, maar is niet geschikt voor aluminium. Voor deze methode heb je naast een lasapparaat ook nog beklede elektroden nodig. De bekleding van de elektrode zorgt ervoor dat je geen apart beschermgas hoeft te gebruiken.
Een voordeel van deze bekleding is dat je buiten kan lassen. Je hebt namelijk geen beschermgas nodig en hierdoor kan je buiten lassen. Dit is de enige methode waarmee je buiten kan lassen. Een ander voordeel is dat het lasapparaat makkelijker te dragen is. Er zit namelijk geen gastank bij en hierdoor is hij veel lichter. Een nadeel is dat het proces relatief traag is. Elke keer als je last, laat de elektrode een ‘slak’ achter. Deze moet je elke keer er afbijtelen.
TIG-lassen
Als iets heel gedetailleerd gelast moet worden, dan is TIG-lassen de beste optie. Deze methode is wel gelijk de moeilijkste methode. Je moet namelijk allebei je handen gebruiken. In de ene hand heb je de lastoorts vast en met de andere voeg je het toevoegmateriaal toe. Dit maakt het proces tijdrovend en secuur, maar het resultaat is van hoge kwaliteit.
MIG/MAG lassen
De laatste methode is MIG/MAG lassen. Met deze methode komt het lasdraad automatisch en continu op de aangegeven snelheid uit het lasapparaat. Hierdoor heb je tijdens het lassen geen omkijk naar het toevoegmateriaal. Het voordeel hiervan is dat je in korte tijd een groot oppervlak kan lassen. Deze voor van lassen wordt veel gebruikt in de metaalindustrie. Deze methode kan namelijk door robots gedaan worden, omdat het toevoegmateriaal automatisch toegevoegd wordt.