Beleggen voor beginners: alles wat je moet weten over aandelen

Het beginnen met beleggen is vaak een flink grote stap voor sommige mensen. Het klinkt vaak als iets geheimzinnigs, omdat er vele risico’s zitten aan het kopen van aandelen en obligaties. Hoewel het ingewikkeld klinkt, het zou niet zo ingewikkeld zijn als vele mensen aan beleggen doen. En hoewel het zo is dat de kans er is dat je verlies kan lijden aan je inleg, je kunt er vaak toch nog mooi rendement over maken.

In dit blog leggen we je uit hoe beleggen in zijn werk gaat. Na het lezen lijkt beleggen misschien dan veel minder spannend dan je denkt. Beleggen is namelijk iets wat je echt moet leren, dus vooral veel doen en altijd je ogen openhouden voor alle beschikbare informatie die er zal komen.

Met een druk op de knop kan je al beleggen

In onze tijd wordt het steeds meer gemakkelijker om bepaalde dingen te doen en dit geldt ook voor beleggen. Beleggen kun je inmiddels al doen door verschillende apps die jou begeleiden bij het proces, waardoor je zelf minder werk hoeft te verrichten.

Hoewel nu de drempel verlaagd wordt bij beleggen, de risico’s blijven hetzelfde. Ook bij het gebruiken van bepaalde beleggingsapps krijg je nog steeds te maken met het feit dat je (een deel van je) inzet kan verliezen. En hoewel je nu niet meer van bepaalde zaken op de hoogte moet zijn, het wordt toch nog steeds geadviseerd om hier wel op te letten. Zo maak jij namelijk de beste strategische keuzes tijdens het beleggen.

Van obligaties tot aandelen

Maar wat is beleggen dan eigenlijk? Beleggen is niks meer dan het investeren van een bepaald bedrag voor een bepaalde periode. Het doel is uiteindelijk om winst te halen uit de belegging na deze korte of lange periode. Bij het beginnen van beleggen kiezen de meeste mensen ervoor om geld in te leggen in obligaties of aandelen. Hoewel beleggen in obligaties mogelijk is voor beginners, er wordt vaak meer gekozen voor het kopen van aandelen.

Bij aandelen koop je als het ware een stukje van een bedrijf, waardoor je op papier mede-eigenaar wordt van een bedrijf. Dit is wel alleen in het geval dat je aandelen met zeggenschap hebt en vaak is dit niet het geval bij particuliere beleggers. Hiervoor moet je een voldoende aantal aandelen bezitten om dit recht te hebben. Iets wat interessanter is dan dit is het verkrijgen van een dividend. Dit is wanneer je een deel van het bedrijfswinst krijgt als je een aandeel hebt gekocht.

Beginnen met aandelen

Waar moet je beginnen bij het kopen van aandelen? In principe kun je in alle bedrijven investeren die genoteerd zijn bij een effectenbeurs. De aandelen van de bedrijven die beursgenoteerd staan kun je eenvoudig aanschaffen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een gespecialiseerde broker of een bank. Dit kun je doen door bij de bank waar je al ingeschreven staat, zoals Rabobank of ING.

Veel mensen kiezen er echter voor om bij gespecialiseerde brokers te gaan, zoals Lynx of DeGiro. De kosten zijn namelijk veel lager en ze bieden ook betere services zijn. Mocht je brokers willen vergelijken, dan kun je dit doen op de website van Compare All Brokers. Bij brokers is het zo dat er per broker verschillende fees in rekening worden gebracht. Dit geldt voor het aankopen en het verkopen van aandelen. Waar wacht je nog op? Begin vandaag met beleggen: of het nou via een app is of een broker, de opties zijn eindeloos.

Jeroen van Dam

Back to top