Bekkenbodemfysiotherapie tegen ongewenst urineverlies bij mannen

Veel mannen die last hebben van ongewenst urineverlies, blijven hier veel te lang mee rondlopen. Vaak hebben ze in eerste instantie niet door wat de ernst van hun probleem is, of denken ze dat het vanzelf weer over gaat. Als u lange tijd last heeft van ongewenst urineverlies, doet u er goed aan om u huisarts te raadplegen. Ongewenst urineverlies is vaak namelijk goed te behandelen. Een van de bekendste en vaak ook meest efficiënte behandelingen, is bekkenbodemfysiotherapie.

Wat is bekkenbodemfysiotherapie?

Bekkenbodemfysiotherapie, is een specialistische therapie die gericht is op het trainen van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat er geen urine wordt doorgelaten als u niet op het toilet zit. De bekkenbodemfysiotherapeut helpt u bij het herkennen en goed gebruiken van deze spieren, aan de hand van verschillende oefeningen. Daarnaast kan de fysiotherapeut gebruik maken van medische apparatuur om bijvoorbeeld uw spieren te laten ontspannen.

Oefeningen voor thuis

Om uw bekkenbodemspieren optimaal te trainen, moet u thuis elke dag de oefeningen doen. Daarnaast moet u soms ook uw drinkgedrag bijhouden en aan uw bekkenbodemfysiotherapeut laten zien. Hieruit kan geconcludeerd worden dat u te veel of misschien zelfs te weinig drinkt. Beide kunnen het ongewenst urineverlies verergeren. Ook kan de therapeut u voorstellen om blaastraining te doen. Dit houdt in dat u bijhoudt op welk tijdstip u naar het toilet gaat. Het doel is om de tijd tussen de toiletbezoeken steeds langer te maken.

 

Bekkenbodemfysiotherapie heeft niet meteen effect

Bedenk wel dat het tijd kost voordat u effect heeft van de behandelingen. U moet uzelf namelijk opnieuw leren hoe u de bekkenbodemspieren moet gebruiken. Vaak moet u ook op een andere manier ademen. Daarom is het verstandig om, zolang u last heeft van ongewenst urineverlies, gebruik maken van de incontinentiematerialen van TENA Men. TENA Men heeft een uitgebreid aanbod aan incontinentiematerialen. Voor zowel licht als zwaar urineverlies zijn passende producten te krijgen.

Jeroen van Dam

Back to top