Waarom je beter een uitvaartverzekering kunt afsluiten

Veel mensen staan niet stil bij hun uitvaartverzekering. De meeste mensen zijn bij deze verzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, meeverzekerd met hun ouders tot hun 21e. Om deze reden zal je er vaak niet mee te maken krijgen, totdat je deze leeftijd bereikt hebt. Maar waarom heb je deze verzekering eigenlijk nodig? En hoe vind je voor jou de beste uitvaartverzekering? Lees vooral verder voor het antwoord.

Het nut van een uitvaartverzekering

Deze verzekering dekt de kosten die in verband staan met jouw uitvaart. Denk hierbij aan kosten voor de crematie of begrafenis. Ook bijkomstige kosten zoals catering van het uitvaartcentrum kunnen onder de vergoeding vallen. De kosten voor een uitvaart lopen al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Een begrafenisverzekering wordt dan ook vaak afgesloten, wanneer iemand dit geld niet zomaar beschikbaar heeft bij overlijden. Daarbij worden de kosten voor de uitvaart dan ook niet op de nabestaanden verhaald.

Op het moment dat je alleen bent kan het zijn dat je de kosten voor een uitvaart zelf kunt betalen, maar zeker wanneer je met een gezin woont is het verstandig om een verzekering voor de uitvaart af te sluiten. Zo voorkom je dat nabestaanden ineens duizenden of wellicht tienduizenden euro’s moeten betalen, in het geval dat meerdere personen komen te overlijden.

Waar moet je op letten?

Op het moment dat je een begrafenisverzekering wilt afsluiten zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste moet je rekening houden met de dekking van de verzekering. De dekking kan namelijk in een bepaald bedrag uitgedrukt zijn, zoals 2000 euro, of bestaan uit bepaalde diensten, zoals de begrafenis. Wanneer je kiest voor een dienstgerichte dekking, dien je van te voren al te weten hoe jij de uitvaart eruit wil hebben zien. Hiermee voorkom je onnodige extra kosten voor nabestaanden, doordat er extra diensten afgenomen moeten worden.

Heb je een partner waarmee je samenwoont? Let er dan vooral op dat je geen dubbele verzekering hebt lopen. Doorgaans is het afsluiten van een gezamenlijke verzekering goedkoper, dan allebei een aparte verzekering te hebben. Per maand kun je dan toch wat extra geld besparen.

Wat geld besparen betreft moet je natuurlijk ook op de premie letten. Een verzekering voor je uitvaart of begrafenis is in de basis niet zo prijzig. Vaak ben je voor je eentje tussen zes à 7 euro per maand kwijt. Dan beschik je wel alleen over het basispakket, wat betekent dat je alleen voor het minimale bedrag gedekt bent. Je kunt zelf kiezen of je het gedekte bedrag verhoogd of een extra dienst afneemt. De premie zal dan wel stijgen per maand. Maak daarom altijd een afweging of je de extra dekking vindt opwegen, tegenover de oplopende maandelijkse lasten.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top