Voorschriften bij het geven van oogdruppels en oordruppels aan huisdieren

Het is belangrijk dat je je huisdier de juiste dosering van medicijnen geeft, vooral als het gaat om oogdruppels en oordruppels. Als je bijvoorbeeld oogdruppels kat gebruikt, is het essentieel dat je de bijsluiter van het product goed doorleest voordat je begint met het toedienen ervan. Hierin staat namelijk beschreven welke dosering en frequentie nodig zijn om een optimaal effect te bereiken.

De juiste dosering instellen

Om te beginnen is het van cruciaal belang dat je de juiste dosering instelt. Deze kan verschillen per type druppel of oorzalf, dus het is belangrijk om de bijsluiter van het product goed door te lezen voordat je begint met het toedienen ervan. Sommige soorten medicatie moeten bijvoorbeeld tweemaal daags worden toegediend, terwijl andere maar één keer per dag nodig zijn. Daarnaast kunnen sommige druppels of zalven op een lege maag worden gegeven, terwijl anderen met voedsel moeten worden ingenomen. Als je bijvoorbeeld oordruppels hond gebruikt, is het essentieel om de juiste dosering te bepalen en te controleren of deze op een lege maag of met voedsel wordt gegeven.

Hygiëne

Hygiëne is bij het toedienen van oogdruppels of oordruppels van cruciaal belang. Zorg er daarom altijd voor dat de fles of pipet schoon is voordat je ze gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een desinfecterende doek gebruiken om de buitenkant van de fles of pipet schoon te maken voordat je de druppels of zalven aan je huisdier toedient. Daarnaast laat je de fles of pipet niet liggen waar andere dieren erbij kunnen komen en gebruik je elke keer een nieuwe pipet als er meerdere medicijnen worden toegediend, zoals oordruppels voor een hond. Als er te veel bacteriën op de fles of pipet komen, kan dit schadelijk zijn voor jouw huisdier.

Voorzichtigheid bij allergische reacties

Tot slot moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer een huisdier allergisch is voor bepaalde soorten medicatie, zoals antibiotica, antihistaminica of corticosteroïden in de vorm van druppels. Dit geldt met name als je oogdruppels of oordruppels aan je huisdier toedient. Bespreek dit altijd met je dierenarts voordat je begint met het geven van medicatie aan je huisdier om te voorkomen dat er een allergische reactie optreedt en complicaties ontstaan. Als je twijfelt over wat het beste is voor jouw huisdier, kun je ook altijd de bijsluiter van het product lezen om te zien of er bijwerkingen of contra indicaties zijn die je in acht moet nemen.

Jeroen van Dam

Back to top