Jouw onzekerheden aanpakken doe je zo

Het leven is vandaag de dag drukker dan ooit en met de opkomst van social media zijn we constant bewust van wat anderen aan het doen zijn. Hierdoor is het makkelijker geworden om in contact te blijven met anderen maar het heeft ook een groot aantal nadelen. Door social media is het namelijk ook nóg makkelijker om jezelf te vergelijken met anderen en dit terwijl je jezelf dan alleen maar vergelijkt met de dingen die andere mensen kiezen om te delen. Het hoeft helemaal niet de realiteit van iemands leven te zijn en toch kan het ons onzeker maken. Merk jij dat je vaker onzeker bent en wil je graag leren hoe je beter met deze onzekerheden om kunt gaan en hoe je ze kunt tackelen? Lees dan dit blogartikel voor een aantal ijzersterke tips en tricks.

Word je bewust van je gedrag


Om je onzekerheden tegen te kunnen gaan is het van belang om je bewust te worden van wat je daadwerkelijk voelt. Het kan helpen om een beter beeld te krijgen van je emoties en om erachter te komen waarom je deze emoties ervaart. Ga eens zitten met een blanco schrift en een pen en stel jezelf eens vragen over hoe je je voelt en waarom je je zo voelt. In het begin zal dit wat onwennig voelen maar wanneer je eenmaal aan het schrijven bent zul je merken dat de vragen en antwoorden vanzelf uit de pen komen rollen. Eenmaal klaar kun je dit document eens doorlezen en erop reflecteren. Ook in een later moment van onzekerheid kun je weer terugvallen op dit document zodat je je eigen gevoelens en emoties beter kunt begrijpen. 

Probeer je onzekerheden te accepteren


Hoewel dit soms enorm lastig kan zijn is het wel goed om te bedenken dat jij niet alleen bent in je onzekerheden. Ieder mens op deze wereld heeft zijn of haar eigen onzekerheden en je bent nooit alleen met deze gevoelens. Soms is de enige manier om met onzekerheid om te gaan, deze te aanvaarden. Onbekende elementen zullen altijd een deel van het leven zijn – niemand kan alles in de hand houden. Het kan eng zijn om dit te accepteren, maar het is cruciaal om jezelf eraan te herinneren dat je de enige bent die zich zo voelt. De manier waarop jij jezelf nu ziet, is niet hoe anderen jou zien. Probeer dus je angsten en ongerustheid te verminderen door de situatie te accepteren. Dit geeft je een gevoel van vrede en rust waardoor je niet meer constant in je hoofd zit.

Onderneem daadwerkelijk actie


Mentale onzekerheden zijn op te lossen door er veel over te praten, te journallen en er daardoor achter te komen dat je niet de enige bent. Hierdoor zul je vanzelf een manier vinden om ermee te dealen. Met uiterlijke onzekerheden is het echter soms wat lastiger. Wanneer jouw uiterlijke onzekerheden je daadwerkelijk belemmeren in je dagelijks leven. Je minder plezier en geluk ervaart en constant bezig bent met hoe je eruit ziet kan het een idee zijn om te kijken naar de realistische mogelijkheden om iets aan deze belemmering te doen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die te kampen heeft met extreem haarverlies of een teruglopende haargrens. Het kan haar of zijn leven een echte boost geven door een consult in te plannen bij een kliniek als de Zantman Kliniek om een haartransplantatie te ondergaan. Zoals de haartransplantatie zijn er andere mogelijkheden om je uiterlijke onzekerheden te verhelpen. Het is wel van belang dat je zeker weet dat het uiterlijke kenmerk de enige onzekerheidsfactor is. Wanneer het namelijk toch mentaal is zul je binnen de kortste keren iets anders gevonden hebben om onzeker over te zijn.

Jeroen van Dam

Back to top