Zo verzorg je je sokken: Enkele tips!

Nieuwe sokken aantrekken is altijd fijn, toch? Die frisheid en het idee dat ze gloednieuw zijn, voelen geweldig aan. Misschien ben je wel een echte sokkenliefhebber en draag je van die grappige sokken met printjes erop. Maar voordat je ze meteen aantrekt, is het eigenlijk slim om ze eerst even te wassen. Dit houdt je sokken langer in goede staat. In dit artikel vertellen we je waarom dit een goed idee is en geven we je nog meer tips om extra lang plezier te hebben van je nieuwe sokken, zonder je zorgen te maken over gaten.

Eerst wassen

Het is absoluut belangrijk om je nieuwe sokken eerst te wassen voordat je ze aantrekt. Denk eraan dat sokken worden geweven. Tijdens dit productieproces worden die garen eerst geverfd en dan pas tot sokken geweven. Als je ongewassen sokken draagt, voelen ze weliswaar super zacht aan, maar zijn erg glad. Hierdoor kunnen ze krimpen, uitrekken of dunner worden, vooral bij de tenen en hakken. Bovendien absorberen ongewassen garen geen vocht. Je voeten zullen dus minder goed kunnen ademen. Wanneer je je sokken eerst wat, krimpen de garen en worden ze beter met elkaar verweven, waardoor je sokken sterker worden en uiteindelijk veel comfortabeler zitten. Zo gaan ze langer mee!

Het juiste wasmiddel

Wil je ook dat je grappige sokken lang meegaan? Gebruik dan vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel in poedervorm maakt je sokken stijf en hard. Daarnaast laat poederwasmiddel soms ook een vervelend stoffig restje achter in je sokken omdat het poeder niet helemaal oplost. Dus als je wilt dat je sokken zacht en in perfecte staat blijven, ga dan gewoon voor vloeibaar wasmiddel.

Donkere sokken en pluisjes

Je bent vast wel bekend met het vervelende probleem van die irritante pluisjes die soms tussen je tenen kunnen belanden, vooral als je van zwarte sokken houdt. Helaas kun je dit niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel iets doen om het te verminderen. Een handige tip is om je sokken binnenstebuiten te keren voordat je ze in de was gooit; hierdoor blijven de pluisjes niet in je sokken zitten. Bovendien kan het een goed idee zijn om gemêleerde sokken aan te schaffen. Deze sokken zijn gemaakt van twee verschillende soorten garen die met elkaar zijn verweven, wat betekent dat ze minder snel last hebben van pluisjes in vergelijking met effen donkere sokken van badstof. Dus, heb jij nieuwe sokken aangeschaft? Houd deze tips dan in gedachten!

Jeroen van Dam

Back to top