Het belang van afzetpalen

Onderweg naar die afspraak volg je de aanwijzingen van jouw navigatiesysteem en je slaat links af het centrum in. Opeens verschijnt er voor je een rood-witte paal die het onmogelijk maakt om verder de straat in te rijden. Dit heet een afzetpaal. Wanneer je de straat verder in kijkt zie je een aantal marktkramen en wordt je gedwongen om te draaien om een alternatieve route te vinden.

Veiligheid

Het kan soms vervelend zijn wanneer er zo’n afzetpaal midden op de weg staat wanneer jij daar precies moet zijn. Maar deze afzetpalen staan er niet voor niets. Afzetpalen worden vaak geplaatst om veiligheid te waarborgen. Het kan zijn dat ze een gebied afbakenen waar op dat moment een markt gehouden wordt. Zo zijn de bezoekers van deze markt beschermd tegen verkeer. Ook worden sommige drukke winkelgebieden afgesloten voor verkeer zodat het winkelend publiek niet kan worden aangereden. En wanneer er wegwerkzaamheden zijn, staan er meestal ook afzetpalen aan het begin of langs de werkzaamheden. Dit is zowel voor de veiligheid van de wegwerkers als het langsrijdend verkeer. Bij slecht zicht kun je zomaar in een kuil rijden of zie je niet dat de deksel niet op de put ligt. Zo staan afzetpalen op veel verschillende plekken om onze veiligheid te waarborgen.

Verschillende afzetpalen

Afzetpalen zijn er in diverse soorten en maten. Er zijn afzetpalen die er permanent staan. Vaak dienen deze ervoor om te voorkomen dat auto’s voor een ingang van een gebouw parkeren. Ook zijn er afzetpalen die in de grond kunnen verdwijnen. Deze staan vaak aan het begin van een stadscentrum zodat niet iedereen het centrum in kan rijden. Meestal hebben bewoners van het centrum en de hulpdiensten dan een afstandsbediening of een pasje waarmee zij de paal de grond in kunnen laten zakken. Dan heb je nog de wegneembare afzetpaal. Deze staat bijvoorbeeld een keer per week voor een marktplein of wordt neergezet bij werkzaamheden.

Er zijn nog talloze situaties te bedenken waar afzetpalen gebruikt worden, maar ze dienen vooral het doel om veiligheid en duidelijkheid te bieden.

Jeroen van Dam

Back to top